Kimmo aloittelee

26.4.2018”Olen aina ajatellut, että haluaisin tehdä tätä työkseni”

 

Rantalakeus 18.4.2018 / Mirko Kovalainen
 

Kempeleläinen Kimmo Kärki asettui Oulunsalon liikuntakeskuksen toimiston työpöydän ääreen huhtikuun alussa ja aloitti työnsä Oulunsalon Pallo ry (OsPa) valmennuspäällikkönä. Kempeleen Ajaxin puolelta pitkän valmennusuran omaava mies kertoo työhön liittyvän sekä tuttua ja että uutta.
– Tehtävä eroaa siten, että minulla ei ole vastuullani vain yhtä joukkuetta, vaan autan kaikkia joukkueita kentällä sekä kentän laidalla. Nyt saan myös ensimmäistä kertaa palkkaa tästä. Aiemmin olen valmentanut harrastukseksi – verkkaripalkalla, Kärki hymähtää.
Tuomas Jaakkolan jäljissä valmennuspäälliköksi astunut Kärki kertoo töiden alkaneen mukavasti ja kiireisesti.
– Paljon on pitänyt uusia asioita opetella. Olemme vielä Tuomaksen kanssa yhteydessä, ja hän auttelee tarpeen tullen. Hallinnon hommat ovat varsinkin näin keväällä akuuteimmillaan. Mieluusti olisin enemmän kentän laidallakin. Ja kesällä varmasti olenkin, Kärki uumoilee.

Valmentaminen on värittänyt Kärjen elämää jo pitkään. Valmennuspuuhat astuivat jalkapalloa itsekin nuoruudessaan pelanneen miehen elämään esikoispojan aloittaessa lajin parissa.
– Vein hänet jalkapallokouluun, ja sitten perustettiin 94/95-syntyneiden joukkue. Sen jälkeen olen käynyt C-, D, ja B-valmentajakurssit ja valmentanut lähes yhtäjaksoisesti. Olen kasvanut lajiin, Kärki miettii.
Valmennuspäällikön työaika on 70-prosenttinen, mutta käytännössä tehtävä vaatii eräänlaista 24/7-ajattelua. Työ ujuttautuu virka-ajan lisäksi myös iltoihin ja viikonloppuihin.
– Tämä on enemmänkin kuin elämänasenne. Omat lapset ovat jo niin isoja, että elämäntilanteeni mahdollisti nyt tämmöisen työn tekemisen. Olen aina ajatellut, että haluaisin tehdä tätä työkseni, Kärki tunnustaa.
Hyppy Ajaxin puolelta OsPaan ei tuntunut Kärjestä yhtään kummalliselta. Seurat ovat tehneet tiivistä yhteistyötä pitkään.
– Ei nykyään ole enää sellaisia seurojen välisiä raja-aitoja. Se helpottaa yhteistyön tekemistä, kun tunnen Ajaxin hyvin entuudestaan.

Jalkapalloon erikoistuneen OsPan toiminnan keskiössä on erityisesti junioritoiminta. Jäseniä seuralla on noin 300 ja joukkueita 15. Uusia joukkueita perustetaan vuosittain jalkapallokoulun pohjalta. Junnujoukkueiden lisäksi OsPalla on naisten ja miesten joukkue, joilla mahdollistetaan lajin parissa pysyminen myös varttuneemmalla iällä.
– Jäsenkehitys on kasvamaan päin. Monissa joukkueissa on jopa 30–40 pelaajaa. Jalkapallo houkuttelee nuoria edelleen. OsPassa on erityisen paljon tyttöpelaajia, Kärki iloitsee.
– Kesällä meillä on kohtuulliset olosuhteet toimia. Talviharjoittelu on haastavaa, koska Oulun seudulla on huutava pula hallitilasta ja joukkueet treenaavat pääasiassa koulujen saleissa. Toivottavasti hallitilanteeseen saadaan pikainen ratkaisu. Tekonurmi on aurattu, jotta se sulaisi. Tällä viikolla pitäisi alkaa vuorot tekonurmella, hän jatkaa.
Tulevina tapahtumina edessä häämöttävät toukokuussa Miniliiga, kesäkuussa Pitkäkankaan nurmella käynnistyvä jalkapallokoulu sekä elokuussa käytävä Kapteeni Cup.

Valmennusvuosiensa aikana Kärki on ennättänyt kannustaa lukuisia nuoria urheilulliseen elämään. Vaikka seura ja tehtävänimike vaihtuivatkin kuun alussa, on tehtävän ydin silti pysynyt samana.
– Tavoitteena on, että nuorille jäisi elinikäinen liikunnan harrastaminen, hän tiivistää.
Kärki on saavuttanut tavoitteensa myös kotirintamalla omien poikiensa kohdalla, sillä hänen neljästä pojastaan kaikki ovat innostuneet joukkueurheilusta.
Uudella valmennuspäälliköllä on selkeä visio siitä, mihin suuntaan hän seuraa luotsaa.
– Olisi hienoa, että joka ikäluokassa olisi joukkue ja mahdollisimman paljon harrastajia. Niin saisimme paljon pelaajia – myös hyviä, tähtipelaajia. Myös liikunnallisuus tulisi osaksi mahdollisimman monen elämää.
Kärki arvioi, että nykynuoret ovat yleisesti ottaen aika innokkaita liikkumaan. Olemassa on kuitenkin myös riskiryhmä, joka jää liikunnallisuuden ulkopuolelle.
– Heitä pitäisi kannustaa enemmän. Mutta jos ihan rehellisiä ollaan, niin ei se ole yhteiskunnan tehtävä. Vanhempien tehtävä on heitä kannustaa ja tuoda mukaan urheiluseuroihin, hän muotoilee.